GOSPODARKA

LOKALNA PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ

Wpływy z PIT i CIT na mieszkańca w 2023 r.:

1 409,18

do roku 2022

Liczba osób prowadzących działalność gospodarczą

Liczba nowych osób prowadzących działalność gospodarczą wpisanych do REGON

Liczba osób prowadzących działalność gospodarczą wypisanych z REGON

Podatki dla przedsiębiorców obowiązujące w 2023 r.

Choć przedsiębiorczość nie jest domeną Gminy Ożarów, to władze gminy dążą do zwiększania potencjału gospodarczego gminy. Realizuje się to m.in. poprzez stosowanie niższych niż maksymalne stawek podatku od budynków, ale także podatku od środków transportowych, niezmienionych na 2023 r., które są nawet o połowę niższe od dopuszczalnego poziomu.

Dogodne warunki dla prowadzenia biznesu potwierdza stały wzrost liczby osób prowadzących działalność gospodarczą wpisanych w 2023 r. do rejestru REGON. Utrzymanie wysokości obowiązujących stawek podatku zapewnia stabilność finansową gminy, a przy tym gwarantuje możliwość dalszego rozwoju.

Pochodną zwiększającej się bazy przedsiębiorców na terenie Gminy Ożarów są również uzyskiwane wpływy z podatku PIT i CIT. W 2023 r. wartość wpływów z tych podatków wzrosła w przeliczeniu na 1 mieszkańca i wyniosła 1.409,18.zł, podczas gdy w 2022 r. było to 1.359,30..

Wsparcie przedsiębiorczości i Współpraca z biznesem

Na rozwój Gminy Ożarów od wielu lat znacząco wpływa przedsiębiorstwo należące do Holding A CRH COMPANY, Cementownia Cement Ożarów S.A. Jest to jeden z najnowocześniejszych zakładów produkujących cement w Polsce, która posiada certyfikat jakości PN ISO 9001 oraz największy i najwydajniejszy w Europie piec do wypału klinkieru metodą suchą w Europie. W skład Grupy wchodzi obecnie ok. 70 zakładów, oferujących produkty budowlane i świadczących usługi dla przemysłu budowlanego na najwyższym poziomie.

Większość podmiotów gospodarczych funkcjonujących na terenie gminy to podmioty małe, zatrudniające poniżej pięciu osób. Są to z reguły powstałe w ostatnich latach firmy prywatne funkcjonujące w sferach: handlu, produkcji, budownictwa i remontu, transportu, rolnictwa i łowiectwa oraz pozostałe podmioty.

Przedsiębiorcy włączają się w finansowanie działalności sportowej lub kulturalnej. Współfinansują klub sportowy i różne działania integracyjne w sołectwach.

Gmina Ożarów dysponuje terenami inwestycyjnymi o powierzchni 22 ha. Bieżące informacje są aktualizowane na dedykowanej podstronie Oferta na tereny inwestycyjne Gminy Ożarów.

Droga dojazdowa do terenów inwestycyjnych

W 2023 r. trwał proces realizacji działania - budowa drogi dojazdowej wokół terenów inwestycyjnych.

Droga dojazdowa powstała w technologii betonowej. Jej długość wyniosła 1.800 m. Wokół zbudowana została pełna infrastruktura, kanalizacja sanitarna, kanalizacja burzowa, oświetlenie, chodniki. Na budowę tej drogi gmina otrzymała 9,5 mln zł ze środków unijnych.

Jednocześnie w Ożarowie powstała druga inwestycja drogowa, łącznik między ulicą Leona Mazurkiewicza i ulicą Dionizego Czachowskiego. Droga ma 780 m, została wykonana w technologii asfaltowej z pełną infrastrukturą.

W 2023 r. obydwie inwestycje drogowe zostały zakończone.

Grafika "Ożarów - tereny inwestycyjne".

Zwolnienie od podatku od nieruchomości

Na podstawie uchwały nr LV/382/2022  Rady Miejskiej w Ożarowie z dnia 12 października 2022 r. obowiązuje zwolnienie od podatku od nieruchomości w ramach pomocy de minimis, dla przedsiębiorców rozpoczynających prowadzenie działalności gospodarczej lub podejmujących po raz pierwszy prowadzenie działalności gospodarczej na terenie gminy Ożarów.

Zwolnienie może uzyskać mikroprzedsiębiorca lub mały przedsiębiorca w rozumieniu ustawy z dnia 6 marca 2018r. Prawo przedsiębiorców (t.j. Dz.U. z 2021r. poz. 162), a przy tym jednocześnie będący właścicielem lub użytkownikiem wieczystym lub posiadaczem samoistnym nieruchomości.

Dodatkowo dotyczy ono przedsiębiorców rozpoczynających prowadzenie działalności gospodarczej lub przedsiębiorców, którzy przed 1 stycznia 2021 r. prowadzili działalność gospodarczą poza gminą Ożarów, a po 1 stycznia 2021 r. podejmą po raz pierwszy działalność gospodarczą na terenie gminy Ożarów.

Logo "ośrodek Promowania Przedsiębiorczości Sandomierz".

Współpraca z Ośrodkiem Promowania Przedsiębiorczości

Gmina Ożarów informowała o możliwości uzyskania doradztwa zawodowego w ramach programu "Aktywni na rynku pracy".

Uczestnikom zapewniono uzyskanie doświadczenia zawodowego podczas 3-miesięcznego płatnego stażu oraz podniesienie kwalifikacji zawodowych.

Projekt był skierowany do niepracujących osób w wieku 18-29 lat, uczących się lub mieszkających na terenie powiatów Sandomierskiego, Ostrowieckiego, Staszowskiego, Buskiego, Opatowskiego, Pińczowskiego lub Kazimierskiego.

Biznes a planowanie przestrzenne

Rada Miejska podejmowała uchwały w sprawie przystąpienia do zmiany planów zagospodarowania na wniosek osób prowadzących działalność gospodarczą. W budżecie gminy ponadto zostały zarezerwowane środki na opracowanie dokumentów planistycznych na terenie Gminy Ożarów, studium uwarunkowań oraz zmiany planów zagospodarowania.

zarządzanie przestrzenią

Odpowiednie zarządzanie przestrzenią w gminie ma bardzo duże znaczenie dla utrzymania porządku przestrzennego, a zmienianie i uchwalanie nowych miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz niska liczba wydawanych decyzji o warunkach zabudowy ma korzystne długotrwałe efekty.

W związku z pokryciem 1/4 powierzchni gminy Miejscowymi Planami Zagospodarowania Przestrzennego (MPZP) występuje konieczność wydawania decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. W 2023 r. wydano jednak mniejszą niż w poprzednich latach liczbę decyzji: 30 decyzje o warunkach zabudowy i 6 decyzji o lokalizacji inwestycji celu publicznego.

W 2023 r. przyjęto 6 nowych MPZP oraz zmieniono 11 dokumentów. W trakcie sporządzania było 6 MPZP.

Łączna powierzchnia, której dotyczą sporządzane MPZP to 4.732 ha.

Liczba MPZP

obowiązujących

Liczba planów

zmienionych

Powierzchnia objęta

MPZP (ha)

Powierzchnia gminy

objęta MPZP

TERENY ZIELONE

Powierzchnia gruntów leśnych, zadrzewionych i zakrzewionych  (ha)

Powierzchnia terenów chronionych (ha)

Zdjęcie pomnika.

eko-edukacja

Dzień Leśnika i Drzewiarza

05.04.2023 r.

Dzień Leśnika i Drzewiarza

latające domki z nakrętek od butelek

16.04.2023 r.

latające domki z nakrętek od butelek

Dzień roweru

19.04.2023 r.

Dzień roweru

14.12.2023 r.

W Przedszkolu Publicznym w Ożarowie 14 grudnia został rozstrzygnięty gminny konkurs ekologiczny. Na konkurs wpłynęło 40 prac z placówek oświatowych z terenu gminy Ożarów. Konkurs został zorganizowany w ramach ogólnopolskiego projektu edukacyjnego „EKO PRZEDSZKOLAKI”, którego organizatorem jest Przedszkole Publiczne w Ożarowie. Celem konkursu było: inspirowanie do aktywności twórczej, promowanie wśród najmłodszych postaw proekologicznych oraz uwrażliwienie na konieczność dbania o środowisko naturalne oraz poszerzanie współpracy pomiędzy przedszkolem, a rodzicami i dziećmi.

minny konkurs ekologiczny „Świąteczno-zimowa ozdoba z darów natury”

promocja eko-aktywności

1.12.2023 r.

Straż Miejska w Ożarowie zakończyła akcję zbierania nakrętek na terenie miasta i gminy Ożarów. Był to element realizacji Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko zgodnie z którą nakrętki plastikowe w całej UE powinny być fabrycznie przytwierdzone do opakowania, butelki lub kartonu.

Lokalne Ekopraktyki

Konkurs Lokalne Ekopraktyki skierowany był do organizacji działających w gminach wiejskich i miejsko-wiejskich. Jego celem było wyłonienie i nagrodzenie najciekawszych inicjatyw ekologicznych przez organizacje lokalne. Ukończone inicjatywy powinny się przyczyniać do aktywizacji społeczności lokalnych i do zwiększenia ich świadomości ekologicznej w zakresie indywidualnych oraz zbiorczych działań na rzecz ochrony klimatu. Konkurs ma również na celu popularyzację właściwych zachowań ekologicznych do prostego zastosowania w gospodarstwie domowym oraz w najbliższym otoczeniu, opartych przede wszystkim na różnych sposobach oszczędzania energii i zasobów naturalnych.