BUDŻET

DOCHODY

Dochody ogółem wykonane w 2023 r.

-10,36%

do roku 2022

Dochody ogółem na mieszkańca w 2023 r.

-9,76%

Dochody bieżące na mieszkańca

Wartość wskazuje na poziom transferów bieżących do budżetu.

Dochody majątkowe na mieszkańca

Wartość wskazuje na skuteczność działań w zakresie pozyskiwania dodatkowych środków na inwestycje.

Dochody własne na mieszkańca

Wartość wskazuje na poziom samodzielności finansowej jednostki i poziom elastyczności budżetu.

Dochody unijne na mieszkańca

Wartość wskazuje na aktywność jednostki w zakresie pozyskiwania środków zewnętrznych.

Najważniejszym źródłem dochodów Gminy Ożarów w 2023 r., podobnie jak w roku poprzednim, były wpływy z podatku od nieruchomości. Dochody te zostały zrealizowane w kwocie blisko 15,3 mln zł, co stanowiło 21,7% wszystkich dochodów gminy. Drugim co do wielkości źródłem dochodów była subwencja ogólna z budżetu państwa, którą zrealizowano na poziomie ponad 12,0 mln zł, tj. 17,1% dochodów ogółem. W 2023 r. ważne były również dochody z tytułu dotacji celowych otrzymanych z budżetu państwa na realizację zadań bieżących z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych ustawami. Dochody te wyniosły blisko 8,0 mln zł i stanowiły 11,4%. Równie istotne były wpływy z podatku dochodowego od osób prawnych (CIT), które wykonano na poziomie niespełna 8,0 mln zł (11,4%). W przypadku dochodów z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych (PIT), zostały one zrealizowane na poziomie prawie 6,3 mln zł i stanowiły 9,0% łącznych dochodów. Dochody z tego tytułu były niższe o ponad 3,1 mln zł, tj. o 33,4% w stosunku do 2022 r. Pięć najistotniejszych pozycji po stronie dochodowej budżetu gminy składało się łącznie na 70,6% wszystkich wpływów. W przypadku dochodów własnych, istotnym źródłem były również wpływy z opłaty eksploatacyjnej (ponad 2,1 mln zł) i wpływy z innych lokalnych opłat pobieranych przez jednostki samorządu terytorialnego na podstawie odrębnych ustaw (ponad 1,8 mln zł).

10 głównych źródeł dochodów Gminy Ożarów w 2023 r.

Dochody Gminy Ożarów w 2023 r.

Dochody podatkowe Gminy Ożarów w 2023 r.

Udział dotacji inwestycyjnych

w dochodach ogółem

+3,31 pp.

do roku 2022

W strukturze dochodów budżetowych Gminy Ożarów w 2023 r. znalazły się również dotacje i środki na inwestycje. Wartość wykonanych dochodów z tego tytułu w 2023 r. wyniosła  4.014.695,06 zł, tj. więcej o 2.129.254,39 zł niż w roku poprzednim.

Zrealizowane w 2023 r. dochody z tytułu dotacji i środków na inwestycje dotyczyły następujących inwestycji:

Więcej na temat projektów inwestycyjnych zrealizowanych z dofinansowaniem można zobaczyć w zakładce Inwestycje.

WYDATKI

Wydatki ogółem WYKONANE w 2023 r.

-1,58%

do roku 2022

Wydatki ogółem na mieszkańca w 2023 r.

-0,93%

Wydatki bieżące na mieszkańca

Wartość wskazuje na poziom środków jaki przeznaczano na realizację zadań bieżących jednostki.

Wydatki majątkowe na mieszkańca

Wartość wskazuje na poziom nakładów na realizację inwestycji oraz przyjęte priorytety w zakresie realizacji zadań własnych.

Środki własne

na inwestycje

Wartość nadwyżki operacyjnej pomniejszona o spłatę długu. Wskazuje na zdolność do realizacji inwestycji bez pozyskiwania finansowania zewnętrznego.

Wydatki zrealizowane

z dofinansowaniem

Wartość wydatków zrealizowanych z udziałem środków zewnętrznych. Świadczy o aktywności JST w zakresie pozyskiwania zewnętrznych źródeł finansowania.

W 2023 r. Gmina Ożarów najwięcej środków przeznaczała na realizację zadań z zakresu oświaty i wychowania. Wykonano je na poziomie blisko 25,2 mln zł, co stanowiło 33,6% budżetu wydatkowego. Obecność wydatków oświatowych na pierwszym miejscu w strukturze wpisuje się w standardowy obraz tej części budżetu większości miast i gmin w Polsce. Podobna tendencja miała miejsce również w poprzednich latach. Wydatki z obszaru pomocy społecznej, wsparcia rodziny i pozostałych zadań z zakresu polityki społecznej wiązały się w głównej mierze z wypłatą zasiłków i świadczeń społecznych, funkcjonowaniem ośrodka pomocy społecznej i uregulowaniem opłat za pobyt mieszkańców gminy w domach pomocy społecznej. Na realizację zadań z zakresu pomocy społecznej i wsparcia rodziny wydano łącznie niemal 15,3 mln zł (suma wydatków w działach 852 - Pomoc społeczna, 853 - Pozostałe zadania w zakresie polityki społecznej oraz 855 - Rodzina). Znaczący udział w strukturze odegrały wydatki zrealizowane w ramach kultury i ochrony dziedzictwa narodowego, które zostały zrealizowane w kwocie blisko 5,8 mln zł. Wydatki te w dużej mierze miały charakter inwestycyjny. Utrzymanie aparatu administracyjnego w 2023 r. kosztowało ponad 8,8 mln zł, co stanowiło 11,8% wydatków gminy.

Wydatki Gminy Ożarów w 2023 r.

ZADŁUŻENIE

Zadłużenie GMINY NA KONIEC 2023 r.

B.Z.

do roku 2022

Zadłużenie na mieszkańca na koniec 2023 r.

B.Z.

-4 753 035

Wynik budżetu

ogółem

Określa nominalną różnicę pomiędzy wysokością uzyskanych dochodów i zrealizowanych wydatków.

Wynik budżetu

bieżącego

Wartość wskazuje na zdolność do realizacji inwestycji i spłaty zobowiązań bez pozyskiwania finansowania zewnętrznego.

Zadłużenie w stosunku do dochodów

Wartość wskazuje na udział kwoty długu w dochodach budżetowych.

Koszt obsługi

długu

Wartość wydatków na zapłatę odsetek od każdego 1 mln zaciągniętych kredytów, pożyczek oraz emisji obligacji.

Na koniec 2023 r. Gmina Ożarów nie posiadała zobowiązań długoterminowych z tytułu zaciągniętych kredytów i pożyczek. W stosunku do poprzednich lat gmina utrzymała stabilność w zakresie kwoty zadłużenia. Poziom wygenerowanej w 2023 r. nadwyżki operacyjnej zapewnia bezpieczeństwo i stabilność finansową.

Kształt WPF Gminy Ożarów wg ostatniej zmiany w 2023 r.